Telewizory 85 cali, czyli co daje duży ekran
Telewizory 85 cali to jedne z największych dostępnych na rynku ekranów. Swoje kosztują, ceny zaczynają się od kilkunastu tysięcy, nierzadko sięgając kilkudziesięciu. Wiąże się to z olbrzymim kosztem produkcji takiego telewizora. Nie chodzi tylko o efekt skali czy potrzebę użycia większej ilości surowców. Matryca takich rozmiarów musi być bardziej wytrzymała, aby nie wyginała się pod wpływem własnego ciężaru. Dlatego trzeba zadbać o jej wzmocnienie, tak jednak, aby nie powodować nadmiernego wzrostu masy albo też grubości całego urządzenia.
Telewizory 85 cali - czy sprawdzi się w domowym salonie?
Na tym jednak większe koszty się nie kończą. Duża matryca to także większy pobór energii elektrycznej, potrzebnej do działania urządzenia. Tak duże koszty zakupu oraz eksploatacji stawiają pytanie o sens zakupu telewizorów 85 cali. Rzeczywiście, w przypadku prywatnych konsumentów będzie to raczej ekstrawagancja, niż realna potrzeba. Wyjątkiem może być sytuacja, gdy posiadamy olbrzymi i przestronny salon, gdzie średnia odległość widza od telewizora będzie wynosiła przynajmniej 6 metrów. Wówczas jak najbardziej przyda nam się telewizor takich rozmiarów.
Ekran na potrzeby branży gastronomicznej
Nie da się jednak ukryć, że głównymi zainteresowanymi będą klienci biznesowi. Telewizory 85 cali świetnie sprawdzą się w mniej ekskluzywnych lokalach gastronomicznych, takich jak pizzerie, puby czy bary. Będą tam służyły głównie do transmisji rozgrywek sportowych, przyciągając tym samym nowych klientów. W czasie, kiedy nie ma ciekawego meczu, można na nich puścić kanał muzyczny z teledyskami, lub cokolwiek innego, co sprawi, że nasi klienci będą się tam dobrze czuli.